Tillgänglighet

Inledning

ERGO Forsikring A/S, genom ERGO Försäkring Filial, tillsammans benämnt ”ERGO” strävar efter att så många som möjligt ska ha möjlighet att ta del av våra digitala kanaler med försäkringsprodukter och tjänster. Den här sidan beskriver hur vi uppfyller reglerna om digital tillgänglighet, kända tillgänglighetsproblem och hur du kan rapportera brister.

ERGO arbetar aktivt med att uppfylla kraven i lagen (2023:254) om vissa produkters och tjänsters tillgänglighet genom att följa riktlinjer i Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 2.1 nivå A och AA.

ERGO erbjuder försäkringsprodukter som säljs digitalt, via varumärkena ”Europeiska ERV” (reseförsäkringar) och ”DKV Hälsa” (hälsoförsäkringar). Reseförsäkringarna erbjuds via webbplatsen www.erv.se och hälsoförsäkringarna via webbplatsen www.dkv.se.

Information som inte omfattas av tillgänglighetskraven är de delar av webbplatsen som inte hör till digitala köp av försäkringsprodukterna. Anledningen till bedömningen är att det är de tjänster som är direkt utpekade i lagen, som ska vara tillgängliga.

Webbplatsens tillgänglighet

Vi har tillgänglighetssymboler på vår webbsida där du som användare kan välja vad du vill ha hjälp med. Du börjar med att klicka på ”Tillgänglighetssymbolen” för att sedan få upp olika val i ”Tillgänglighet Meny” där du kan välja mellan t.ex. ”smart kontrast”, ”markera länkar”, ”större text”, ”dyslexivänlig”, ”uppläsning” m.m.

Tillgänglighetssymbol. En blå cirkel med en person i vitt i mitten

Vi har låtit UserWay leverera en widgettjänst som bidrar till att exempelvis färg, form, kontraster m.m. lever upp till tillgänglighetslagstiftningen.

Även om vi strävar efter att göra vår webbplats tillgänglig för alla, är vi medvetna om att tredjepartswebbplatser som länkas till från vår webbplats kanske inte uppfyller samma tillgänglighetsstandarder. Vi ger signaler när användare är på väg att lämna vår webbplats för att säkerställa transparens, genom t.ex. färger på länkar, och/eller att ett länkklick innebär att tredjepartswebbplatser öppnas i nya fönster.

Problem vid användning utan synförmåga:

  • Tabeller i vissa villkor, fakturor och produktfaktablad (insurance product information document, ”IPID”) kan innehålla strukturella problem som gör att de inte kan läsas upp, eller att en rad/kolumn läses upp som ”tom”. Tabeller, fakturor och IPID:s kan dock bli upplästa av en kundtjänstmedarbetare för det fall kund ringer in och ber om detta.
  • Det förekommer att knappar läses upp felaktigt som "tom". Knappar används på olika ställen på webbplatsen för att ”klicka sig vidare”. Knappen ”sök pris och köp” fungerar på så sätt att rätt text läses upp om potentiell kund trycker på tillgänglighetsmenyn och väljer ”uppläsning”.
  • Vissa länkar har långa texter och tar lång tid att läsa upp.

Ytterligare begränsningar i tillgängligheten i våra digitala kanaler

  • Vi strävar alltid efter att tillhandahålla identifieringsmetoder, elektroniska signaturer och betaltjänster som är uppfattningsbara, hanterbara, begripliga och robusta. Under en övergångsperiod kan det finnas vissa begränsningar avseende tillgängligheten vid elektroniska signaturer och betalfunktionen vid köp av våra försäkringar.

Vi jobbar kontinuerligt med att åtgärda det innehåll som inte är tillgängligt.

Om du har frågor angående tillgänglighetsfrågor

Om du behöver information på vår webbplats som inte är tillgänglig för dig, är du välkommen att kontakta vår kundservice som kan hjälpa dig att få tillgång till den information du eftersöker.

Du kan kontakta oss på något av följande sätt:

  • Mail: info@erv.se
  • Telefon: 0770 456 900

Vi strävar hela tiden efter att förbättra tillgängligheten för vår webbplats. Om du upptäcker problem som inte är beskrivna på den här sidan, eller om du anser att vi inte uppfyller lagens krav, får du gärna upplysa oss om problemet.

Maila till info@erv.se om du vill rapportera problem med tillgänglighet på vår webbplats.

Om du har problem med tillgängligheten i våra digitala tjänster kan du även vända dig till Post- och telestyrelsen, PTS, pts@pts.se.

Så arbetar vi med regelbunden översyn och testning av webbplatsen

Vi gör regelbunden översyn över vår kundresa, minst en gång per år, genom att följa de delar som ingår för att göra ett köp i våra digitala kanaler. Vi gör stickprov av de tjänster som vi erbjuder för att anpassa sidans innehåll och göra den tillgänglig. Vi utför även stickprov för att kontrollera anslutande dokument.

Vi har gjort en självskattning (intern testning) av webbplatsen.
Senaste bedömningen gjordes den 1 maj 2025
Redogörelsen uppdaterades senast den 1 juli 2025